Süsivesikud

Miks on süsivesikuallikad sportlasele olulised?

Peamised süsivesikute allikad

Süsivesikud jagunevad kiiresti ja aeglaselt imenduvateks süsivesikuteks. Sportlasele on olulised mõlemat tüüpi süsivesikud. 
1) Kiiresti imenduvatest süsivesikutest saab energia võrdlemisi kiiresti kätte. Seepärast on selliseid süsivesikuallikaid mõistlik tarbida olukordades, kus on energiavarusid vaja koheselt täiendada, nt vahetult enne võistlust ja võistluse ajal, aga ka kohe peale võistlust, et keha taastumisprotsessid saaksid alata.
2) Aeglaselt imenduvatest süsivesikutest võtab energia kättesaamine kauem aega, sest energia vabaneb seedimise käigus järk-järgult, tagades stabiilse veresuhkrutaseme. Seega, aeglaselt imenduvaid süsivesikuid võiks süüa põhitoidukordadel ja need võiksid moodustada suurema osa päevasest süsivesikute tarbimisest. Kiudained on tüüp süsivesikuid, mis ei ole inimkeha poolt täielikult seeditavad, kuid toetavad seedetrakti heaolu, reguleerivad veresuhkru- ja kolesteroolitaset. Kuna kiudained on toiduks soolestikus asuvatele bakteritele ning suur osa immuunsüsteemist asub just soolestikus, siis toetab kiudainete rikas toitumine immuunsust. Kiudaineid sisaldub lisaks pähklites, seemnetes, maitsetaimedes ja vürtsides.


Süsivesikute vajadus
Päevane soovituslik süsivesikute kogus võiks sportlasel jääda 3-12 g/kg juurde. Kogus sõltub sportlase treeningu tüübist, intensiivsusest ja kestusest.


Team Estonia koordinaator:

Raido Mitt

TEAM ESTONIA JA ALALIITUDE KOORDINAATOR

Tel: 5564 7241
E-mail: raido@eok.ee