Süsivesikud
Peamised süsivesikute allikad
Süsivesikud jagunevad kiiresti ja
aeglaselt imenduvateks süsivesikuteks. Sportlasele on olulised mõlemat tüüpi
süsivesikud.
1) Kiiresti imenduvatest süsivesikutest
saab energia võrdlemisi kiiresti kätte. Seepärast on selliseid
süsivesikuallikaid mõistlik tarbida olukordades, kus on energiavarusid vaja
koheselt täiendada, nt vahetult enne võistlust ja võistluse ajal, aga ka kohe
peale võistlust, et keha taastumisprotsessid saaksid alata.
2)
Aeglaselt imenduvatest süsivesikutest võtab energia kättesaamine kauem aega,
sest energia vabaneb seedimise käigus järk-järgult, tagades stabiilse
veresuhkrutaseme. Seega, aeglaselt imenduvaid süsivesikuid võiks süüa
põhitoidukordadel ja need võiksid moodustada suurema osa päevasest süsivesikute
tarbimisest. Kiudained on tüüp süsivesikuid, mis ei ole inimkeha poolt
täielikult seeditavad, kuid toetavad seedetrakti heaolu, reguleerivad
veresuhkru- ja kolesteroolitaset. Kuna kiudained on toiduks soolestikus
asuvatele bakteritele ning suur osa immuunsüsteemist asub just soolestikus,
siis toetab kiudainete rikas toitumine immuunsust. Kiudaineid sisaldub
lisaks pähklites, seemnetes, maitsetaimedes ja vürtsides.
Süsivesikute vajadus
Team Estonia koordinaator:
Raido Mitt
TEAM ESTONIA JA ALALIITUDE KOORDINAATORTel: 5564 7241
E-mail: raido@eok.ee